Sådan bliver du en god taler

De fleste mennesker har helt ubevidst en klar idé om, hvad det vil sige at være en god taler. Men hvad er det, de dygtige talere gør rent teknisk? Og hvad kan du træne på for at komme i det gode selskab?

Jeg har samlet en liste til dig, der drømmer om at forbedre din performance næste gang, du holder tale. De færreste mennesker er født som naturlige retoriske vidundere, og derfor kan retoriske teknikker være en sikker vej til bedre performance.

1) Lær af de største talere

Hvis du gerne vil blive en bedre taler, så kommer du ikke uden om at studere andre store talere som for eksempel Barack Obama. Hvad er det, han kan? Hvad er det, der er så overbevisende ved den måde, han møder sit publikum på?

Du bliver først en rigtig dygtig, når du besidder teknisk bevidsthed om, hvad disciplinen kræver. Når vi kigger på historiske taler, så har de en række fællestræk, som du med fordel også kan oversætte generelt, når du enten holder tale eller skal performe.

Det er klart, at der fra en amerikansk til en dansk tale vil være en forskel på for eksempel den måde, vi rent kulturelt anvender patos, altså følelser. Men teknisk set er der masser af elementer, som kan oversættes til en dansk kontekst.

Men det, der kan oversættes fra de store talere, er deres evne til at formidle selv relativt alvorlige emner i let og levende sprog, der skaber billeder. Og så arbejder dygtige talere også strategisk med pauser. De udvælger hvilke ord, publikum skal hæfte sig ved igennem arbejdet med pauser.

2) Tal langsomt (også langsommere end du tror)

Det er ret væsentligt, at du holder et roligt tempo, når du holder en tale eller en præsentation. De fleste skruer automatisk op for taletempoet, når de holder tale, hvilket skyldes, at angsten overmander dem. Du kan derfor gøre dig selv en stor tjeneste ved bevidst at tale langsomt.

Der er flere fordele ved at holde tempoet nede. Dels kommer du til at virke som om, du nyder at være på. Et højt taletempo kan signalere, at du har travlt med at komme væk. Og dels gør et roligt taletempo det lettere at formidle talen sådan, som den er tænkt.

3) Undgå at bruge fyldord

I en spontan samtale vil mange af os helt ubevidst anvende fyldord som “øh” og “hm.” Ganske enkelt fordi de hjælper os med at vinde tid, mens vi tænker over, hvad vi skal sige. Fyldordene markerer, at vi stadig vil beholde taleturen, og derfor undgår man, at samtalepartneren bryder ind.

Men sandheden er jo, at du ikke har brug for at markere, at du fortsat har taletiden. Den har du allerede, da det er dig, der holder tale. Selvom angsten overmander dig, så undgå alligevel de små fyldord. Tag i stedet en lille pause, indtil du får overblikket igen. Det virker langt mere overbevisende at være i nuet og omfavne stilheden. Og husk endnu engang, at to sekunders stilhed følelse af meget mere for dig end for publikum.

Har du brug for mere hjælp til, hvordan du bliver en bedre taler? Så kontakt mig. Jeg glæder mig til at høre fra dig.


Brug for hjælp til din næste tale? Kontakt Trine i dag: