Driller talen? 5 gode råd til at slippe din skriveblokering

Vil du gerne parkere din skriveblokering og kommer videre med den gode tale. Her får du 5 gode råd til, hvordan du kommer tilbage på sporet med din tale.

Når du havner i en skriveblokering, virker det typisk helt umuligt at komme tilbage i flowet. Derfor er kunsten slet ikke at komme derud, hvor du oplever, at du sidder midt i en skriveblokering. Det er lettere sagt end gjort, især hvis man ikke er vant til at skrive. Men med fem simple råd kan du flytte fokus fra skriveblokeringen og hen på løsningen om, hvordan du kommer i mål med din tale.

Skriveblokering findes ikke

Professionelle skribenter anerkender slet ikke begrebet skriveblokering. Det gør de ikke, fordi de har lært sig, at skrivning er en proces, der dybest set aldrig ender. Du kan altid skrive en bedre sætning og arbejde mere med dine ord, dine billeder og din struktur.

Det handler derfor om at opdele skrivningen i processer, så du undgår at få præstationsangst, inden du overhovedet er kommet i gang med at skrive én eneste sætning. Der er ingen – heller ikke professionelle taleskrivere – som skriver den perfekte tale i første forsøg. Alle tekster kræver arbejde. Sætninger skrives, omskrives og justeres. De rykkes frem og måske oveni købet tilbage igen.

Råd 1: Find to til tre anekdoter, du kan arbejde med

Den første fase i skrivningen går forud for selve skrivningen. Inden du sætter dig ned ved tastaturet, kan det give rigtig god mening at summe over, hvad du gerne vil have med i din tale. Det kan være to til tre anekdoter, som du synes passer perfekt til at skabe den stemning, du ønsker at efterlade med din tale.

Råd 2: Skriv derudad

Når du først har besluttet dig for, hvad der skal ned på papiret, er det tid til at finde computeren frem. Nu kan du brainstorme videre på de idéer, du allerede har fået. Du begynder så småt at skrive små stikord. De udvikler sig måske til små passager eller samlinger af sætninger. På det her tidspunkt i din skrivefase behøver din sætninger og passager ikke at hænge sammen. Nu handler det udelukkende om at finde egnet materiale til din tale.

Ignorer din skriveblokering. Sæt dig ved din computer og åbn den og skriv derudad. Lad endelig være med at fokusere på den endelige tale. Skrivning er en proces, der tager tid. Derfor er det nødvendigt at give det tid.

Råd 3: Skab orden i kaos

Når du føler, at du har nok skrevet ned. En god hovedregel er, at når først dine sætninger og små passager begynder at fylde henover flere sider på dit tekstdokument, kan du begynde at forholde dig til strukturen. Her skal du begynde at forholde dig til, hvilke passager der kan følge efter hinanden, så de kommer til at hænge sammen. Nogle af dine passager vil du formentlig være nødt til at kassere, fordi de simpelthen ikke passer ind i din struktur. Og sådan er det med taleskrivning. Her handler det ikke om at sige alt, hvad man har på hjerte. Men derimod det vigtigst.

Råd 4: Ret sætninger til, så de føles mere mundtlige

Efter du har skabt sammenhæng mellem de mange passager, kan du så småt begynde at kigge på sætningerne igen. Hænger de sammen? Og er de mundtlige nok? Nu er tiden kommet til, at du deler de alt for lange sætninger op i to eller tre dele.

Råd 5: Læs talen igennem mange gange, indtil du er tilfreds

Når du har arbejdet koncentreret med strukturen og sætningerne i talen, så handler det om at få et overblik over talens helhed. Nu skal du læse hele talen igennem og forholde dig til, om det hele spiller. Det kan sagtens være, at én gennemlæsning ikke er nok. Måske skal der tre eller fire overordnede korrektur-omgange til, før du er tilfreds med din endelig tale.

Hvis der imod forventning skulle gå noget galt i din skriveproces, så kan du altid begynde forfra. Skrivning er som sagt en proces, der aldrig bliver rigtig færdig. Og har du brug for assistance, er du selvfølgelig også altid velkommen til at kontakte mig.


Brug for hjælp til din næste tale? Kontakt Trine i dag: