Den store guide til årets bryllupstaler

Er du i tvivl om, hvordan du får knækket koden til den bryllupstale, du skal holde? Jeg har samlet 6 gode råd, der hjælper dig med at skrive en underholdende bryllupstale.

Mange har måtte udskyde planlagte bryllupsfester, fordi Corona-krisen har sat en fed standby-knap på fest-Danmark. Men nu ser årets sommerbryllupper ud til at blive en realitet, hvilket automatisk udløser en masse festlige bryllupstaler. Men hvordan bærer man sig egentlig ad med at skrive den perfekte bryllupstale?

Her får du 6 gode råd til, hvordan du skriver en af årets bedste bryllupstaler.

1) En klar rød tråd

En tale er afhængig af en klar rød tråd; præcis som enhver anden fortælling eller historie er. Derfor kommer du naturligvis heller ikke uden om en tydelig struktur i din tale, hvis du gerne vil imponere bryllupsgæsterne.

Strukturen kan bygges op på mange forskellige måder. Mange foretrækker den kronologisk opbyggede tale, fordi den forekommer lige til. Den kronologisk opbyggede tale risikerer dog hurtigt at blive lidt kedelig. Det giver derimod et godt flow i din tale, hvis du etablerer fællesnævneren blandt de anekdoter, du vil bruge. På den måde lader du anekdoterne være bindeleddet mellem talens dele frem for kronologien.

2) Start i god tid

Hvis du gerne vil have en tale, der lever op til samtlige retoriske principper, så kommer du ikke udenom at starte i god tid. Som uerfaren taleskriver øger tidspresset kun risikoen for skriveblokering. Det kræver typisk god tid at finde de anekdoter frem i hukommelsen, som gør din tale helt unik. Og tiden spiller også en rolle for, hvor gennemarbejdet din bryllupstale ender med at blive. Pointen er, at en god tale kræver relativt meget tid at få skrevet ned.

3) En god tale er mundtlig

Mange tror fejlagtigt, at en tale skrives, men faktisk bliver de bedste taler ikke skrevet, men sagt højt. For i modsætning til for eksempel artikelskrivning, så skal taler leveres mundtligt, og det bør sproget også afspejle. En tale skal ikke læses. Den skal sanses, opleves og lyttes til.

4) Anekdoter gør talen levende og sjov

Når du stiller dig op for at underholde med en tale til et bryllup, så er det helt afgørende, at du bruger fortællinger og anekdoter. Når vi kigger på verdens bedste talere, så er det deres evne til at fortælle historier, der adskiller dem fra normalen. Så hvis du vil gøre din tale levende, kommer du altså ikke uden om anekdoter.

Og det giver mening af flere årsager at kaste sig over fortællingerne. For det første husker vi mennesker ikke i ord, men i billeder. Derfor vil en god tale typisk indeholde anekdoter, der demonstrerer det, du egentlig gerne vil sige om brudeparret. Er brudeparret lige så forskellige som Yin og Yang, kan en sjov anekdote illustrere, hvordan det så kommer til udtryk. Eller hvis de modsat er helt i sync med hinanden, kan en anekdote understøtte det.

Målet med en bryllupstale er at hylde brudeparret samtidig med, at du tryllebinder publikum til en medrivende historie om, hvorfor brudeparret netop er så gode for hinanden. Eller supplerer hinanden så godt, som de nu gør.

5) Med ærlighed kommer man længst, men…

Vi køber ikke eventyrfortællingen. Det perfekte par findes måske et sted derude, men for langt de fleste er parforholdet ikke rosenrødt. Alle har særheder og små uoverensstemmelser, og de må gerne komme frem i en bryllupstale, når bare de er leveret i en sober og festlig tone og ikke fylder for meget. Bryllupstalen handler fortsat om at hylde brudeparret – ikke udstille dem. Men det betyder ikke, at man ikke må drille lidt sødt.

5) Hellere kort, men godt

Du skal ikke fortælle alt, men fortælle det vigtigste. Som med enhver anden kommunikationsopgave så handler det om at udvælge, hvad der er vigtigt at fortælle. Find de ord og situationer, der beskriver brudeparret bedst. Du skal ikke fortælle alt om dem, eller alt om din relation til dem. Brylluppet er en kærlighedsfest, og det skal din bryllupstale afspejle.

6) Mormor-testen

Hvis du er færdig med at skrive din tale ned, men er i tvivl om, hvorvidt indholdet er okay, så kan du med fordel lave mormor-testen. Den går i sin enkelthed ud på, at du skal forestille dig, at mormor lytter med. Hvis du er i tvivl, om du kommer til at støde mormor, er du gået over stregen med din tale, og det betyder, at du må i gang med at omskrive.

Har du problemer med selv at få talen skrevet ned, eller drømmer du bare om, at du står med en perfekt bryllupstale, så tøv endelig ikke med at kontakte mig. Jeg vil meget gerne hjælpe dig med at skrive en af dit livs vigtigste taler.


Brug for hjælp til din næste tale? Kontakt Trine i dag: