3 hurtige metoder til at blive en bedre taler
Det kræver øvelse at blive en god taler, men har du ikke den store erfaring at trække på, findes der en række gode strategier, der giver dig et forspring, når du holder din næste tale. I artiklen her får du nogle konkrete tips til, hvordan du bryder igennem lydmuren.
1. Husk i billeder i stedet for ord
Der er flere strategier til at holde en god tale. Men hvis du er under tidspres eller er nervøs for, om du kan nå at huske din tale ordret, kan det være en god idé at huske i billeder i stedet for at lære hele talen udenad. Memorisering virker godt, hvis du har den nødvendige mængde tid til rådighed, men det kan i nogle tilfælde bringe uerfarne talere ud af fatning, hvis de ikke har øvet sig nok.
Hvis du sørger for at bygge din tale op omkring nogle velkendte anekdoter, hjælper du dig selv godt på vej til en god performance. Vi husker nemlig langt bedre i billeder end i ord. Så hvis du bliver nervøs under talen, skal du blot huske strukturen af dine anekdoter – og beslutte dig for at genfortælle dem.
Men hvis du vælger en mere løs præsentation, skal du være meget bevidst om, at din tale helt sikkert vil ændre sig for hver gang, du holder den – uden at gå i panik af den grund.
2. Få styr på nerverne ved at fokusere på dit publikum
Selv de mest erfarne talere bliver nervøse, inden de skal holde tale. Det er helt naturligt. Præcis som når vi skal til eksamen, så bliver vi nervøse, fordi vi skal præstere foran andre mennesker. Men der findes nogle effektive redskaber til at tøjle den værste nervøsitet med.
Den mest effektive metode til at fjerne presset fra dig selv på, er ved at fokusere på publikum eller gæsterne frem for dig selv eller din tale.
Det kan få dig til at slappe af, hvis du fokuserer på, at du skal underholde dit publikum i stedet for at bruge spildte kræfter på at tænke på, hvordan det nu skal gå. Præstationsangsten skal du forsøge at parkere, da den blot fjerner dit fokus fra selve talen. Prøv at være i nuet, da det simpelthen giver det bedste resultat.
3. Involver gæsterne eller dit publikum i din tale
Et godt trick til at få publikum engageret i dit oplæg eller din tale, er ved at virke vedkommende. Hvis du har mulighed for det, så prøv at involvere rummet, stedet eller den gruppe af mennesker, du står over for i din tale. Du kan med fordel rose dem, du skal holde tale for, så du vinder deres tillid. På den måde vil du skabe et naturligt engagement hos dit publikum, og dermed gøre dem mere parate til at lytte til dig.
Har du brug for mere hjælp, er du altid velkommen til at kontakte mig.
Trackbacks & Pingbacks
[…] en genre, der flirter mere med talesproget end mange andre skriftlige discipliner. En god tale er en fortælling; ikke en afhandling. Jo mere du kan få din tale til at minde om en samtale, jo bedre vil den […]
Kommentarer er lukkede.