6 teaterteknikker der hjælper dig til at blive en bedre taler
En selvsikker performance kræver typisk god forberedelse. Det er de færreste, der er født som rene naturtalenter. Men hvis du drømmer om at blive en bedre taler, så findes der seks skuespillerteknikker, som kan hjælpe dig med at nå dit mål.
Nøglen til en succesfuld performance handler om at give noget af sig selv. Men mange rammes af nervøsitet, som ender med at påvirke deres performance negativt, fordi de ikke kan levere en levende og autentisk performance. Men vær ikke bekymret. Med seks teaterteknikker får du den værktøjskasse, der skal til for, at du udvikler dig til at blive en bedre taler.
1. Se din frygt i øjnene
Når du skal performe, så er nøglen til en vellykket præstation, at du får styr på dine nerver. Mange mennesker bliver overrasket over, hvor hurtigt de overmandes af angst. Det er helt normalt at taler og præsentationsangst går hånd i hånd. Nogle plages endda af mareridt i perioden op til.
Sandheden er, at det ikke handler om at slippe af med sin frygt eller lære at undertrykke den. Derimod kræver en god performance, at du lærer at omdanne din frygt til brugbar energi og spænding. Det er faktisk muligt at reducere sin sceneskræk betragteligt ved at foretage nogle velegnede åndedrætsøvelser.
2. Lær at elske din scene
Gode skuespillere og gode talere belønnes typisk, fordi de er autentiske på en scene. Det betyder, at de ikke prøver at være noget, de ikke er.
Sagt med andre ord, så er det en forudsætning at være tilstede i nuet, ellers kommer du ganske enkelt ikke til at få ordenlig kontakt med dit publikum. Når du er til stede, er du nødt til at blive komfortabel med at være i rampelyset. Det er derfor helt afgørende, at du forener dig med at være i centrum. Det er ikke alle, der bryder sig om opmærksomheden. Men hvis du vil være en god taler eller god performer, så er det afgørende, at du bliver komfortabel på scenen. Ellers vil du ikke få den nødvendige slagkraft på scenen – og ingen vil vægte dine ord den store betydning.
3. Udnyt dit kropssprog
Kropssproget er afgørende for din fremførelse og performance. Det kræver en grundig indsats at lære at mestre sit eget naturlige kropssprog. Først og fremmest skal du lære at slappe af med at være i rampelyset. Jo mere rolig du er, jo mere vil din krop også samarbejde med dig.
Som Winston Churchill engang har sagt:
Attitude is a little thing that makes a big difference. (Attitude er en lille ting, der gør en stor forskel.)
Det kommer nok ikke som den store overraskelse, at dit kropssprog har betydning for, hvordan du bliver opfattet på en scene.
Når du indtager scenen, så forsøg at mindske den fysiske afstand mellem dig og dine lyttere. På den måde virker du mere tilgængelige og åben. Og overvej hvordan dit kropsprog kan understøtte dine pointer. Hvis du kan bruge din krop i fortællingen, så gør det. På den måde skaber du større indlevelse.
4. Din stemme er dit vigtigste værktøj
Er din stemme udtryksfuld nok? Du skal bruge din kraft, når du taler, hvis du vil ramme dit publikum med dit budskab. Men det er vigtigt at huske på, at stilheden er lige så vigtigt et instrument i en tale som dine ord. Brug pauser bevidst til at forstærke dine pointer. Lad gerne dine ord hænge i luften lidt, inden du giver dem selskab af flere ord.
Det er også værd at bide mærke i, at en god tale eller performance er lidt som en samtale. Du kan med fordel forestille dig, at du kun fortæller din tale til en lille håndfuld af dine nærmeste venner. Målet er at fastholde den spænding, der er tilstede blandt få tætte venner – og så at brede samme nære fortælling ud til et stort publikum.
5. Find dit lys
Alle skuespillere i verden kender udtrykket ”Find dit lys.” Det betyder, at hvis du står i mørket på scenen, skal du træde ind i lyskeglen, så du kan blive set. Pointen er, at vi har svært ved at være opmærksomme på ting eller mennesker, vi ikke kan se. Det betyder ikke, at du skal spille skuespil, men derimod give noget af dig selv, mens du indtager scenen.
6. Brug dit publikum til at blive en bedre taler
Husk at holde øje med dit publikum, mens du holder tale. Der er rigtig mange, der føler sig mere trygge i talesituationen, hvis de kigger ned i manuskriptet. Men det kan let komme til at virke meget mekanisk, og du vil helt sikkert miste noget opmærksomhed undervejs, hvis du ikke formår at kigge op.
Det handler om at kende sin tekst så godt, at du næsten kan slippe den igen – og måske endda tale frit uden den. Men du skal stadig kunne orientere dig i talen, hvis du taber tråden undervejs. Så hav den altid med i lommen.
Når vi holder tale, så handler det om at etablere et forhold til vores publikum. Selvfølgelig er det primært taler, der står for den store del af arbejdet, når der holdes tale. Men der skal som bekendt to til en tango, så du kan ikke holde en god tale uden at få etableret et fællesskab med publikum.
Kilde: Gingerpublicspeaking
Trackbacks & Pingbacks
[…] Øv din vejrtrækning helt simpelt ved at udånde langsomt, mens du tæller til: “1… 2… 3… 4… 5…” Sørg for at understøtte tallene med den luft, du har til rådighed. Når du har styr på at sætte luft på en simpel talrække, kan du med fordel øve normale hverdagssætninger. Øget bevidsthed omkring din vejrtrækning, kan være med til at udvikle din stemme, og i sidste ende kan du træne din stemme til at få mere kraft og resonans. Det vil du blive glad for, når du skal holde din næste tale. Du vil opnå mærkbare effekter og ende som en bedre taler. […]
Kommentarer er lukkede.