3 sejlivede myter om den politiske tale

Er det snyd, når en politiker stiller sig op foran vælgerne og holder en politisk tale, som vedkommende ikke selv har skrevet? Og hvordan er rollefordelingen egentlig mellem politikere og taleskrivere? Artiklen her afliver tre sejlivede myter om den poltiske tale.

Det er ikke let at skrive en fængende politisk tale. Taleskrivningsprocessen er en kompliceret disciplin, og den politisk tale er ofte omgærdet af mystik. Det skyldes nok primært, at det aldrig italesættes, at det typisk er en taleskriver, der forfatter dem.

Politikere og især toppolitikere har kalenderen fyldt til randen med møder, arrangementer og vælgerpleje. Derfor er der heller ikke meget tid til at sætte sig ned og fordybe sig i en tale – og her kommer taleskriveren ind i billedet. Det er næsten umuligt at finde ledig tid i en borgmester- eller ministerkalender, og det er netop, hvad en gennemarbejdet tale kræver – tid.

Men fordi ingen ved så meget om samarbejdet mellem politikere og taleskrivere, har fantasien fået frit løb. Det har medført en masse myter om, hvad en taleskriver gør og ikke gør – og dem vil jeg gøre op med i artiklen her.

Myte 1: Det er upersonligt at få hjælp til en tale

Den første myte som jeg vil tage hul på handler om, at mange oplever det som upersonligt at få hjælp af en taleskriver. Myten har ikke hold i virkeligheden, for en god taleskriver sørger netop for at træde i baggrunden og lade politikernes idéer og koncepter skinne igennem. Som taleskriver ville det være vanskeligt at blive hyret, hvis man lod sine egne personlige holdninger eller sprogbrug dominere i talen.

En dygtig taleskriver kan derimod formidle en anden tankers, som de er tiltænkt. Derfor vil mange taleskrivere også argumentere for, at når de skriver for andre, er det ikke deres ord, men kundens. Opgaven består med andre ord i at formidle en andens tanker og ord. Når det er sagt, vil taleskrivere typisk have ordet i deres magt – og de vil naturligvis forfine sproget i den udstrækning, det overhovedet er muligt. Men hvis man hyrer en murer til at bygge et murstenshus op fra bunden, vil man også forvente, at vedkommende gør sit bedste.

Men det er klart, at taleskrivere har nogle særlige analytiske og sproglige evner, der gør dem uundværlige. Ellers kunne politikerne jo lige så godt anvende en diktafon.

Der er ingen tvivl om, at et samarbejde mellem en politiker og en taleskrivere er tæt og kompliceret. Og helt nødvendigt for at få den rigtige mening ud til vælgerne. Ingen politikere er interesseret i at blive misforstået eller mistolket, og her kommer taleskriveren også ind i billedet.

Myte 2: Politikere er taleskriverens marionetdukker

Siden Richard Nixon blev slået af John F. Kennedy ved præsidentvalget i 1960, har der floreret en myte om, at politikere er taleskrivernes marionetdukker.

Det skyldes, at Nixon plantede en mistanke om, at John F. Kennedy skulle være en marionetdukke for sin taleskriver, Ted Sorensen. Men selvom store politikere – især de amerikanske – har haft et tæt samarbejde med deres taleskrivere, er det forfejlet at antage, at nutidens politikere skulle være marginaliseret til enten marionetdukker eller papegøjer.

Vellykket taleskrivning handler om genskrivning og omskrivning. Og når et samarbejde fungerer godt, vil tankerne og argumenterne flyve frem og tilbage mellem taler og taleskriver. Der vil blive forfinet, afstemt og skabt vellydende ørehængere.

Myte 3: Den politiske tale har ingen betydning

Der findes en myte om, at den politiske tale ikke har den store indflydelse på vælgerskaren, og i sidste ende ikke rigtig rykker noget.

Det er naturligvis vanskeligt at ændre hele den offentlige holdning, det er der slet ikke nogen tvivl om. Men at påstå, at ord ikke kan rykke meninger, er vist at stramme skruen for meget. Vi ved fra empiriske studier, at det virker at gentage budskaber. Så det er meget muligt, at en enkeltstående politisk tale ikke rykker det helt store. Men når budskabet fra talen gentages over tid, så vil folkestemningen typisk også ændre sig. Det er historien et levende bevis på.

Hvis du interesserer dig for taleskrivning, er du velkommen til at læse videre på siden her. Eller mangler du hjælp til at skrive en politisk tale, så er du velkommen til at skrive eller ringe på 61 77 76 60.


Brug for hjælp til din næste tale? Kontakt Trine i dag: