10 simple råd til at skrive en tale, der rammer direkte i hjertet
En god talepræstation kræver sit forarbejde. At imponere andre med sin taleevner er ikke noget, man kommer sovende til. Det sker selvfølgelig, men det er yderst sjældent, at mennesker er født som store retorikere.
I langt de fleste tilfælde opstår en god tale først som et resultat af flittigt, sofistikerede og grundigt taleskrivningsarbejde. Der har i langt de fleste tilfælde siddet et eftertænksomt menneske og truffet nogle sprogligt, strategiske overvejelser – før end talen er nået til dine ører.
Skal du snart skrive en tale, så giver jeg dig her ti gode råd til, hvordan du får skrevet en tale, der rammer dit publikum direkte i hjertet.
1. Forbered dig i god tid:
Start hurtigt med at lave research på det emne, du vil snakke om. Når du bliver klogere på dit emne, får du automatisk en masse ideer til, hvad den skal indeholde, og hvordan du skal organisere den.
2. Tænk på hvad publikum skal få ud af talen:
Når du skriver, skal du hele tiden tænke på publikum. Hvad skal de have ud af din tale?
3. Skriv slutningen først:
Selvom det kan virke lidt bagvendt, så kan det faktisk give god mening at skrive afslutning, før du skriver hele talen. På den måde skærper du din opmærksomhed på, hvad talen skal lede frem til. Hvad vil du med den?
4. Skriv til øret ikke øjet:
Det er vigtigt, når man skriver en tale at tænke på, at dit publikum ikke skal læse den, men lytte til den. Derfor skal du forsøge at lave så mange billeder for publikum som muligt. Det er nemlig vanskeligt at fange abstrakte koncepter og en lang talestrøm uden at knytte billeder til.
I videoen her demonstrerer Will Smith, hvordan brug af billedsprog kan gøre en tale mere nærværende og rørende.
5. Lav en grov skitse først – udsmyk sproget bagefter:
Du skal ikke fokusere på detaljer til at starte med. Lav en skitse først og arbejd videre med den. De bedste taler dukker først op efter mange omskrivninger.
6. Sæt dit personlige præg på talen:
Du skal ikke gå til taleskrivning med idéen om at være original, så får du først skriveblokering. Det handler om at tilføre de små sproglige finurligheder til sidst, når talen er skrevet. Omskrivning er en del af processen.
7. Arbejd kun med tre hovedpunkter:
Det kan være fristende at fortælle en masse, når du nu skal holde tale, men fokuser kun på tre punkter. En indledning, et hovedafsnit og en afslutning. En klar veldefineret struktur gør det lettere for dit publikum at følge med i din tale.
8. Skab et budskab publikum skal tage med sig:
Når folk lytter til taler, bliver de ofte efterfølgende spurgt ind til, hvad pointen var. Det er vigtigt, at du gør dig klart, hvad publikum skal tage med sig fra din tale. Og skriv hele talen op omkring det budskab.
9. Skær ind til benet:
Når du holder en tale, handler det typisk om at være præcis og kun have det allervigtigste materiale med. Du skal ikke arbejde med mere end et budskab i dit tale, så brug kun information, der bakker dit budskab op.
10. Skriv efter wiifm-princippet:
Wiifm er en forkortelse for ‘What’s In It For Me’?. Det er super vigtigt, at du gør din tale vedkommende for dit publikum. Uanset hvor god en tale du har skrevet, så vil ingen blive rørt af den, medmindre den påvirker dem. Det handler om give dit publikum betingelserne for at kunne relatere til det, du skriver. Gør den vedkommende for dem.
Her var så mine 10 formelle råd til, hvordan du kommer i gang med at skrive en killer-tale. Jeg ønsker dig alt muligt held og lykke. Og har du brug for mere vejledning, så står jeg parat til at hjælpe dig videre. Du er altid velkommen til at kontakte mig på enten 61777660 eller info@trinebitsch.dk
Trackbacks & Pingbacks
[…] du skal være opmærksom på andet end længden, når du skriver taler. Jeg har samlet syv teknikker, som vil hjælpe dig til at få leveret en god […]
[…] du skal holde din tale, kan det være en god idé at småsnakke lidt med nogle fra dit publikum. Så kan du nemlig finde […]
Kommentarer er lukkede.